onsdag 7 mars 2007

Vägen till att rädda världen går genom munnen

Atkinsdieten. Du vet, det där när man ska leva på fett och proteiner är nu ”bevisat” the shit om man vill gå ned i vikt. Och visst, det kan väl säkert funka och att det funkar är ju ett mysterium. Att fett och kött får folk att smalna och att de inte dör i hjärtinfarkt med en gång av all kolesterol. Men det är inte hälsan och bantningen jag vill skriva om.

En sak som inte alls funkar med Atkinsdieten är dess miljöpåverkan. Överhuvudtaget är det förhållandevis tyst om just sambandet mellan maten vi släpar till vårt bord och växthuseffekten. De gamla hederliga bilderna på dem som regerar ”the food chain” är borta från allmänhetens ögon. Kalla fakta om att just det, ganska många fler liter vatten går åt att producera ett kilo nötkött än om man nu vill odla fram till exempel sojabönor att äta (som den där nötkreaturen annars ska sätta i sig). Och om att regnskog skövlas, djur transporteras långa sträckor till slakt och även om att desto mer kött man sätter i sig, desto mer död världen lider.

2004 presenterades en studie på World water week i Stockholm som handlade just om det här. Att den globala miljön inte pallar med ökande köttproduktion. Sötvattnet räcker inte till både med att vattna grödorna som djur ska äta för att producera det förstklassiga köttet OCH för att ge kor, grisar och får att dricka. Och för oss människor. Och för att vattna de grödor som vi ska äta. Enligt den studien är det så att om vi fortsätter så här kommer grundvattnet att sina i rätt så rasande takt. Det kommer inte att finnas tillräckligt med vatten att dricka för våra barn och barnbarn. Skandal, inte sant?

Så w´ss upp Atkins? Ska nu Nord återigen ställa till det globalt? Hitta nya sätt att förstöra när gamla utplånas? Ska alla samlade viktivrare gasa miljöbilen i botten till närmaste supermarket och handla kött och grädde som aldrig förr för att slippa fetma? Förmodligen.

Men jag ber. Gör inte det! Tänk på jorden.

3 kommentarer:

meta sa...

Åh, sånt här tycker jag är oerhört intressant. Jag är inte övertygad om att soja-protein alltid är bättre miljömässigt sett än lokalproducerat kött... för sojan produceras nånstans långt borta och transporteras tvärs över jorden. Precis som färsk frukt och färska grönsaker. Det kostar på miljön. (Men är naturligtvis gott och nyttigt för människan.)

Vet du någonstans, t.ex. på internet, där det går att räkna ut såna här saker? Eller är det för komplicerat kanske, för en amatör som jag... :-/

millabadilla sa...

Så klart är soja inte bästa alternativet, men tacksamt att jämföra med eftersom djur numera till en stor del föds upp med det. Och ska nog fortsätta skriva på mattemat. Frukt och grönt, eller andra basvaror ska inte heller fraktas jorden runt...(och jag har förgäves letat efter var man skulle kunna räkna tex förhållandet mellan koldioxidustläppen och maten på vårt bord).

Anonym sa...

Quorn som var så revolutionerande - och som kostar asmycket i butiken - när ska vi börja mata de stackars fattiga barnen i Afrika med det?

Eller är det bara rika vitingar i väst som ska tugga quorn?

För det kan väl produceras varsomhelst, växer snabbt som attan och innehåller massor av protein, kan ersätta köttet rakt av om jag inte minns fel.

Men trots att quorn måste ha funnits i nästan 20 år nu - så ser jag ingen förändring i världssvälten.

Wikipedia om quorn:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Quorn